Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf akman yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mürtefi miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en ilgi etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade bırakmamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran oldukça şayan ve bağırsakilebilir en komple değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir nefer bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir şayan olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet nüansı beyninde gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değhizmetimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değhizmettirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna çağ ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yararlı şayan bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah şey yaklaşık 6 kamer içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin muayyen bir çağ içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca okkalı sıcaklık değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti tedarik etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in devamlı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yararlı alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.